Tekendossier

Self assessment opdracht

Vertellen & maken
Voor het grootste deel ging dit wel goed ik merkte af en toe wel dat ik soms te snel de techniek die we in de les gingen behandelen wilde uitoefenen, en daardoor een beetje te snel mijn schets goedkeurde. Daardoor zit er in sommige werken (bijv. de zwart-wit drietoon omgeving opdracht) niet zoveel detail als ik zou willen. Ik weet dat ik goed ben in observeren en dat op papier zetten. Ik zou graag nog beter worden in het tekenen uit mijn hoofd, zonder referentiemateriaal. Ook moet ik goed letten op die richting van mijn kwastreken. Ik maak ze vaak nog in de lengte waardoor oppervlakken platter lijken. (bijv. opdracht met paarse onderlaag)

Onderzoeken & ontwerpen
Ik ben nog steeds niet gewend aan de regel van derden. Ik doe het wel als het voor een opdracht moet, maar uit mezelf vergeet ik het bijna altijd. Ik vind het lastig om elementen conform aan die regel neer te zetten i.p.v mijn intuïtie (ik ben het dus niet gewend). Ik wil meer uit mezelf de technieken gebruiken die ik geleerd heb. Ik vond het schilderen met een paarse onderlaag bijv. enorm goed werken. Ook vond ik het kopiëren van een meesterwerk waardevol. Je ziet hoe iemand anders het doet en daardoor krijg je zelf nieuwe ideeën. Ik vind digitaal schilderen nog steeds niet heel leuk maar ik kan het nu wel meer waarderen en ik ben er toch wel wat beter in geworden.

Positioneren & ondernemen
Ik vind de tekenlessen nog steeds enorm leuk. Ik merkte wel dat ik naar het einde toe er wat minder zin in had, maar dat komt natuurlijk door het vele thuiswerken (en het koude lokaal). Ik graag mezelf nog wat meer uitdagen en motiveren. Soms merk ik dat ik denk ‘’dat kan ik wel’’ en dan raffel ik mijn werk een beetje af. Als het niet zo goed lukt weet ik soms ook niet echt wat ik kan verbeteren en ga ik op nutteloze details focussen. Dus soms wat minder hoogmoed en nog meer inzet!


Tutorials

Sinix - Painting like a sculptor:

Legt de constructie van een digitaal schilderij goed uit. Legt technieken uit die ik niet vaak in andere tutorials zie. Vooral de uitleg over harde en zachte lijnen heeft mij enorm geholpen.

Moderndayjames - Drawing in shape and light:

Enorm duidelijke uitleg met veel voorbeelden. Schrijft veel op zodat je makkelijk screenshots kan maken en het onthouden. Geeft aan het eind een soort ‘’opdracht’’ die je zelf kan doen.

Marco Bucci - Painting & art style (with Batman):

Laat zien op hoeveel verschillende manieren je iets kan tekenen. Zette mij aan tot het nadenken over mijn stijl en waar ik mee zou kunnen experimenteren. Helder en duidelijk.